divendres, 21 d’octubre de 2011

PROJECTE: EL CONTINENT EUROPEU

INTRODUCCIÓ

La geografia és la ciència que descriu la superfície de la terra i la distribució que hi té la vida animal i vegetal i les activitats de l’home. I la persona que s’hi dedica s’anomena geògraf o bé geògrafa. 
En aquest treball d’investigació, com a geògrafs/a, estudiarem el continent europeu a fons.
Unes paraules prèvies sobre Europa .

Europa ( del nom de la princesa fenícia Europa que, d’acord amb la mitologia grega, va ser segrestada per Zeus) és un dels continents de la Terra.
Europa és el segon continent més menut del món en àrea de superfície, amb uns 10.360.000 quilòmetres quadrats. Amb cinquanta dos estats, Rússia el més gran i Ciutat del vaticà el més menut. I és el tercer continent més poblat després d’Àsia i Àfrica.
Europa té en relació amb la seua superfície la costa més llarga de tots els continents, el que possiblement siga degut a que no es un continent en el sentit estricte de la paraula, sinó una espècie de península unida a la gran massa terrestre d’Eurasia ( la serralada dels Urals els separen). Al mateix temps que es molt abrupta i està dividida en moltes penínsules ( Ibèrica,Escandinava,Itàlica, Balcànica, Anatòlia).
                Tan sols a Escandinavia i Rússia, que es troben al voltant de cercle polar àrtic arriben a  temperatures vertaderament baixes. Europa és una regió amb un clima benigne, amb paisatges molt diferents, amb una flora i fauna riquíssima, d’extenses planures, espessos boscos, estepes i llacs junt a escarpades serralades a més de platges amb moltes illes a la Mediterrània, a l’Atlàntic, al Mar del Nord o al Bàltic.


TASQUES 
     
Mitjançant el treball cooperatiu en grup anem a treballar diferents aspectes del continent. Per això ens dividirem en nou grups de treball on cadascun d’ells es farà càrrec d’una regió europea, on assumireu el vostre , el vostre rol com a investigadors.
Les nostres nou regions seran les següents: 
-                     Països Nòrdics: Noruega, Suècia, Finlàndia, Islàndia i Dinamarca.
-                     Països del Bàltic: Letònia, Estònia, Lituània i Polònia.
-                     Europa Occidental: Regne Unit, Irlanda, Països Baixos, Bèlgica i Luxemburg. 
-                     Europa Central: Alemanya, Suïssa, Àustria, Liechtenstein, República Txeca, Eslovàquia i Hongria.
-                     Europa Oriental: Bielorússia, Ucraïna, Moldàvia, Romania, Bulgària i Rússia. 
-                     Europa Sud-Oriental: Turquia, Geòrgia, Azerbaidjan, Armènia, Xipre i Grècia. 
-                     Balcans: Eslovènia, Croàcia, Bòsnia i Hercegovina, Albània, Montenegro, Sèrbia, Macedònia i Kosovo. 
-                     Europa del Sud: França, Itàlia, Malta, Mònaco, San Marino i Ciutat del Vaticà. 
-                     Península Ibèrica: Espanya, Portugal i Andorra.

Els aspectes a estudiar són els següents:
BLOC 1: dades dels països de la regió com situació, superfície, capital, ciutats importants, idiomes oficials, moneda, densitat de població, bandera, escut, PIB...
BLOC 2: dels rius la longitud, país/països/ciutats importants que travessa, el lloc i/o serralada de naixement i la desembocadura; on són les grans serralades i el o els principals cims; planures; clima dominant; i mars que  envolten cadascun dels països de la regió objecte d’estudi. 

BLOC 3: organització de l’estat, si hi ha algun fet històric a destacar  i alguna curiositat del país. I a més estudiarem tots junts, en gran grup,  l’organització internacional que agrupa diversos països europeus a traves d’una sèrie d’acords de caràcter polític, social i econòmic, la Unió Europea. De la qual volem saber ...PROCÉS
El procés que tots els grups han de seguir és el següent:
o         Assumir el rol del grup concret.
o         Tindre clares les tasques a portar endavant. Fonts d’informació, presentació, apartats, presa de decisions...
o         Cada membre  PRENDRÀ NOTA I FARÀ LA RECERCA de tots els països de la regió per blocs . La data en la qual cal portar la informació es posarà al calendari del blog”LES VEUS DE SISÉ”
o         Llegir,compartir la informació en grup i escriure el text definitiu.
o         Fer un primer esborrany del mapa amb etiquetes  i  punts d’informació.
o         Fer la recerca sobre la Unió Europea. I fer una presentació power point.
o         Confeccionar el mapa en cartolina i els punts d’informació pertinents.
o         Presentar i donar la informació a la resta de grups.
o         Exposar el treball al passadís.
o         Valorar el treball realitzat.
o         Ser conscients que esteu realitzant un treball en equip on tots sou importants i cal que tots col·laboreu.

Cada grup en concret ha d’aconseguir:
·                    Elaborar una fitxa (taula) que arreplegue la informació del bloc 1.
·                    Fer una graella amb les dades del bloc 2.
·                    Fer la fitxa amb la informació del bloc 3.
·                    Fer una recerca mitjançant la xarxa, d’algun llibre, revista, document, per tal de respondre a les preguntes clau que es deriven de l’índex, i elaborar una presentació power point .
·                    Elaborar el mapa i els punts d’informació.

Es valorarà d’una banda la recerca individual, l’ elaboració del text grupal, la presentació power, el mapa puzzle, l’actitud individual dins el grup i el funcionament com a grup de treball. I d’altra completar un mapa mut d’Europa.

En aquesta WEBQUEST esperem que t’ho passes d’allò més bé alhora que coneixes i valores el continent europeu. Mitjançant la xarxa , les webs i altres fonts d’informació escrites farem la gran recerca. Som part d’Europa i la seua cultura. I segurament ara tindrem molt a dir al respecte. I no vos oblideu de contar-ho.

Enllaços web:


2 comentaris: