diumenge, 12 de juny de 2011

Mas de noguera

Oci i temps lliure 
El día 1 de Juny  pel matí vam començar les activitats d’animació.
Els monitors es van disfressar de monjos i cantaven: ``NO XAFEU LES FORMIGUES LES FORMIGUES SÓN SAGRADES´´.Després per a poder entrar ens feien cantar una cançó, la cançó era:``LOOOREEEE LOOOREEE  MAAKUUU  MAAKUU ´´.
 Després de que deixarem les maletes vam fer un rogle i ens van ensenyar una cançó molt divertida en altre idioma.
Per la vesprada després de vindre de la cova els monitors es van disfressar d’ inspectors de països diferents. Mariola es va disfressar de francesa y parlava un poquet extrany , també portava un diari on ella apuntava totes les coses que dèiem . Javi es va disfressar d’argentí , sempre deia boludo, també parlava manejant la mà. Ricardo es va disfressar de Harry Potter  o alguna cosa semblant , portava ulleres de plàstic, uns guants ``amb sang´´...
Mentre esperaven a l’ altre grup , vam jugar al mocadoret lligat i ens ho vam passar molt bé!!!!
Quan van arribar vam fer un joc de planetes ,teníem que fer 4 grups i llegir una targeta on possava el que teníem que fer i era el que posava en la targeta , després ens van explicar per que fèiem aquest joc , ens van dir que el feien per a demostrar el que passa en el mon on els més rics tenien més coses que els més pobres i el per què.
Després de sopar vam fer un joc que consistia en que teníem que buscar al ``guiri´´ , que era una xiqueta , amb les llanternes . La teníem que buscar per tot el Mas de Noguera.
 Ens ho vam passar molt bé!!!!


Excursió a la cova Cerdanya

La granja 
     Ramaderia ecológica al Mas de Noguera

Índex:
1-Quins animals hi ha a la granja.
2-Que i com donar de menjar.
3-Quantes vegades mengen al dia.
4-Descriure la granja.
5- Xicotet cicle de la matèria. *

Dalt del mas hi havia una bassa amb ànecs i oques. En la quadra hi havien ovelles, vaques, cabres i un bou. Dalt de la xopera estava el galliner amb els galls i les gallines. A les gallines i als galls els donaven de menjar blat . A les vaques i al bou herba. A les ovelles i a les cabres els donaven palla i herba. Els animals mengen a la mateixa hora que nosaltres o mengen quan volen.
La granja es així: es divideix en dos parts, el galliner i la quadra. Al galliner hi havia un pati xicotet per als galls i gallines; dins, hi havia lliteres especials per als galls i havien una ponedora, que sempre posen ous. La quadra era: molt gran amb ovelles,cabres,vaques i el bou.

GRANJA ECÒLOGICA
LA GRANJA ECÒLOGICA CONSISTEIX EN RESPECTAR EL MEDI AMBIENT ,NO CONTAMINAR ELS ANIMALS DE LA GRANJA I NO UTILITZAR PRODUCTES QUIMICS QUE DESPRES MENJARAN ELS ANIMALS.

ANIMALS
HI HAVIEN TRES PARTS DIFERENTS ON ES DISTRIBUIEN ELS ANIMALS: UNA ON ESTAVEN LES OQUES I ELS ÀNECS , EN UNA BASSA. ALTRA ON ESTAVEN LES VAQUES, ELS BOUS, LES OVELLES, LES CABRES. I ALTRA AMB GALLINES.
LES OVELLES S' ANOMENEN ROJES O SUATS I LES SEUES LLANES EREN IMPERMEABLES I NO ES PODIA FILAR JA QUE SI NO ES TRENCAVA .PODIEN VIURE EN TERRENYS ROCOSOS I SILVESTRES. ELS VAM DONAR PESOLERES I CIVADES QUE ABANS VAM TALLAR AMB LA CORVELLA .

DONACIÓ 
HI HAVIEN QUATRE VAQUES I UN BOU.  DOS D' ELLES EREN VEDELLS I LES ALTRES DOS NO ES PODIEN ORDENYAR PER QUE UNA ESTAVA EMBARAÇADA I L'ALTRA TENIA UNA INFECCIÓ.MENJEN PALLA I HERBES I DONEN LLET ,CARN I PELL .
HI HAVIEN DOS TIPUS DE GALLINES: VALENCIANES I AMERICANES. S'ALIMENTAVEN DE PANIS. DONEN OUS. i LA GALLINA QUE MANAVA ARRANCAVA LES PLOMES A LES ALTRES PER QUE APRENGUEREN QUI MANAVA.
ELS ÀNECS I LES OQUES CONVIVIEN JUNTS I MENJAVEN HERBES I FRUITS SECS  TRITURATS.  DONEN OUS I CARN.


Un món de plantes al mas

Energies alternatives
De primer la professora Daniela ens va separar per grups. Quan ja teníem els grups va començar a contar-nos una miqueta de que va la cosa.
Un. poc després hem anat a la masia. Daniela ens va explicar com funcionava la masia.  Hi havia 3 plantes: en la primera posaven els animals i el forn per a que donen calor als dormitoris de la segona planta, a la tercera planta posaven l'adob, la palla ...
En les fonts d'energies ens deien el nom d'uns objectes, nosaltres teníem que dir si conté energia o no.
Les plaques fotovoltaiques funcionen amb la llum del sol i dona electricitat.
Les plaques solars funcionen amb la calor del sol i serveixen per a calentar l'aigua.
L'aigua calenta de les plaques solars es guarda en un recipient molt gran de metall, amb una funda com la de la cantimplora.
Les energies renovables  és quan tu utilitzes una matèria i quan s'acaba la pots tornar a utilitzar i s'anomena renovables.

Les energies no renovables es quan tu utilitzes una matèria i quan s'acaba no pots tornar a utilitzar-la i això s'anomena no renovables.
El forn solar es un invent fet per l'home que no gasta electricitat. Funciona amb la calor i la llum del sol, serveix per a calentar el menjar i dura 1 hora mes o menys.
La eficiència ecològica es una taula amb lletres de la A a la G. La mes eficaç es la A i la menys eficaç es la G.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada